Wiktor Zborowski

Wiktor Zborowski jako aktor pojawił się w niezliczonej liczbie polskich produkcji filmowych i serialowych. Które z jego ról są najsłynniejsze? Jak toczyła się jego kariera? Przekonaj się!
wiktor zborowski
Data urodzenia10 stycznia 1951
Miejsce urodzeniaWarszawa
Wzrost1,97 m

Wiktor Zborowski – Facebook

Wiktor Zborowski nie prowadzi konta w serwisie Facebook. Wszelkie konta, które można tam odnaleźć, nie są oficjalne.

Wiktor Zborowski  – Instagram

Podobnie jak w przypadku Facebooka tak i w przypadku Instagrama próżno tam szukać oficjalnego konta Wiktora Zborowskiego. Artysta nie udziela się w mediach społecznościowych.

Wiktor Zborowski – nagrody

Wiktor Zborowski podczas swojej kariery scenicznej i filmowej doczekał się kilku istotnych wyróżnień. Wśród najważniejszych można wskazać następujące nagrody:

  • Srebrny Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis” (2013);
  • nagroda „Wielki Splendor” dla wybitnych twórców teatru radiowego (2014).

Wiktor Zborowski – związki

Żoną aktora od wielu lat jest aktorka Maria Winiarska. Ma z nią dwie córki.

Wiktor Zborowski – dzieci

Wiktor Zborowski wraz z Marią Winiarską mają dwie córki. Starsza z nich, urodzona w 1983 roku Hanna, jest prezenterką telewizyjną. Z kolei młodsza, urodzona w 1987 roku Zofia, jest aktorką podobnie jak ojciec. Zofia Zborowska jest także żoną słynnego siatkarza Andrzeja Wrony, mistrza świata w siatkówce z 2014 roku. Wiktor Zborowski doczekał się także kilkorga wnucząt.

Wiktor Zborowski  – najważniejsze informacje

Wiktor Zborowski to aktor obdarzony charakterystycznym głosem o zapadającej w pamięć barwie. Wyróżniają go także wyjątkowe warunki fizyczne i znaczący wzrost. Pochodzi z rodziny, której nieobce były tradycje artystyczne. Zborowski jest między innymi spokrewniony z Janem Kobuszewskim, słynnym polskim aktorem i twórcą kabaretowym.

Sprawdź!
Jerzy Stuhr

Wiktor Zborowski – wykształcenie

Wiktor Zborowski pobierał nauki w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Warszawie. Na studia na wydziale aktorskim zapisał się niedługo po ukończeniu szkoły średniej. A jest on absolwentem Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Reja w Warszawie. Ukończył studia teatralne w 1973 roku.

Wiktor Zborowski – kariera

Kariera Wiktora Zborowskiego zaczęła rozkwitać już w latach siedemdziesiątych, niedługo po ukończeniu studiów teatralnych. To właśnie w tamtej dekadzie pojawił się po raz pierwszy na ekranie. Miało to miejsce w jednym z odcinków słynnego serialu „Czterdziestolatek”.

W kolejnych latach pojawiał się zarówno na małym jak i wielkim ekranie. Widzowie mogli go oglądać w takich filmach jak „Kogel-Mogel”, „Wszystko, co najważniejsze” czy „Złoto dezerterów”. Ogromną popularność przyniosła mu rola Longinusa Podbipięty w „Ogniem i mieczem”, ekranizacji słynnej powieści Henryka Sienkiewicza spod ręki Jerzego Hoffmana.

W kolejnych dwóch dekadach pojawiał się w mniejszych i większych rolach w telewizji i kinie. Nierzadko miały one zabarwienie komediowe. Wiktor Zborowski jest bowiem aktorem o wielkim talencie w tym względzie.

Co ciekawe, kariera aktora mogła potoczyć się zupełnie inaczej. Wiktor Zborowski równie dobrze mógł zostać… zawodowym koszykarzem. W młodości trenował ten właśnie sport. Grał w stołecznej Polonii Warszawa. Był nawet członkiem juniorskiej reprezentacji Polski. Niestety będąc w liceum, doznał kontuzji, która sprawiła, że kariera sportowa została przekreślona.

Wiktor Zborowski – filmografia

  • „Padalce” (1973) jako Wikary;
  • „Ostatnie okrążenie” (1977) jako Członek organizacji „Wilki” składający przysięgę;
  • „Miś” (1980) jako Mężczyzna wnoszący do kiosku łysą kobietę na noszach;
  • „Kontrakt” (1980) jako Gość;
  • „Dzień Wisły” (1980);
  • „Wielki statysta” (1983) jako Konopka;
  • „Miłość z listy przebojów” (1984) jako Celnik;
  • „Kobieta w kapeluszu” (1984) jako Aktor grający sędziego w „Balu manekinów”;
  • „Siekierezada” (1985) jako Młody Batiuk;
  • „C.K. Dezerterzy” (1985) jako Moryc Haber;
  • „Misja specjalna” (1987) jako Zdzisio mechanik;
  • „Kogel-mogel” (1988) jako Naczelnik;
  • „I skrzypce przestały grać” (1988) jako Tomasz;
  • „Sztuka kochania” (1989) jako Roman Zabiełło, przyjaciel Pasikonika;
  • „Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce” (1989) jako Mężczyzna w reklamie;
  • „Galimatias, czyli kogel-mogel II” (1989) jako Naczelnik;
  • „Kuchnia polska” (1991) jako Jan Biesiekierski;
  • „Wszystko, co najważniejsze…” (1992) jako Futurysta na przyjęciu u Boguckiego;
  • „Kawalerskie życie na obczyźnie” (1992) jako Wilhelm, następca Hermana u karuzelnika;
  • „Dotknięcie ręki” (1992) jako Kandydat na sekretarza Kesdiego;
  • „Goodbye Rockefeller” (1993) jako Matros, człowiek Namolnego;
  • „Do widzenia wczoraj. Dwie krótkie komedie o zmianie systemu” (1993) jako Fryzjer;
  • „Oczy niebieskie” (1994) jako Aktor we śnie;
  • „Darmozjad polski” (1997) jako Sekretarz;
  • „Złoto dezerterów” (1998) jako Moryc Haber;
  • „Dokument podróży (1998);
  • „Ogniem i mieczem” (1999) jako Longinus Podbipięta;
  • „Koniec świata u Nowaków” (2000) jako Tato;
  • „Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem” (2003) jako Wiking Tłumacz;
  • „Cudownie ocalony” (2004) jako Stasiek;
  • „Ryś” (2007) jako Klemens;
  • „Mniejsze zło” (2009) jako mężczyzna w kościele;
  • „Śluby panieńskie” (2010) jako Jan;
  • „Mała matura 1947” (2010) jako Profesor „Syfon”, matematyk, wychowawca klasy;
  • „Święta krowa” (2010) jako Weterynarz;
  • „Milion dolarów” (2010) jako Kierowca dyrektora banku;
  • „Och, Karol 2” (2011) jako Ojciec Marysi;
  • „Rozmowy ze śmiercią” (2012) jako Redaktor naczelny;
  • „Kanadyjskie sukienki” (2012) jako Walczyk, ojciec Ireneusza;
  • „Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy” (2015) jako Milicjant Stypa;
  • „Świt” (2015) jako Karlis Janovics;
  • „Pokot” (2017) jako Matoga;
  • „Pan T.” (2019) jako Przewodniczący KMD;
  • „Mowa ptaków” (2019) jako Ojciec historyka;
  • „Miszmasz, czyli kogel-mogel 3” (2019) jako Starosta Maciejak;
  • „Czarny mercedes” (2019) jako major, dowódca „Sępa”.
Sprawdź!
Marek Kondrat

Seriale

  • „Czterdziestolatek” (1974-1977) jako Inżynier Maliszewski;
  • „Lalka” (1977) jako Żołnierz na Węgrzech;
  • „Jan Serce” (1981) jako Stefan;
  • „Alternatywy 4” (1983) jako Gość na weselu (odc. 8);
  • „Lato leśnych ludzi” (1984) jako Naukowiec „Żuraw”;
  • „5 dni z życia emeryta” (1985) jako Żyd wyprowadzający rodzinę Rosena – Kaliny z getta (odc. 1);
  • „Urwisy z Doliny Młynów” (1985) jako Kowal, ojciec Jacka i Wacka;
  • „Paziowie” (1989) jako Nauczyciel fechtunku;
  • „Janka” (1989) jako Fotograf z prasy;
  • „Kuchnia polska” (1991-1992) jako Jan Biesiekierski;
  • „Żegnaj, Rockefeller” (1992) jako Matros, człowiek Namolnego;
  • „Wow” (1993) jako lekarz terapeuta (odc. 12);
  • „Bank nie z tej ziemi” (1993-1994) jako White, inspektor ze Scotland Yardu;
  • „Fitness Club” (1994-1995) jako Janusz Góralczyk, mąż Ewy;
  • „Mordziaki” (1995) jako Piotrowski, tata Zosi;
  • „Maszyna zmian. Nowe przygody” (1996) jako Sierżant (odc. 5);
  • „Bar Atlantic” (1996) jako Doktor Zygmunt, pracownik naukowy Uniwersytetu;
  • „Klan” (1997) jako Karol Malik, trener koszykówki;
  • „Siedlisko” (1998) jako Dzwoniący do Ameryki;
  • „Lot 001” (1999) jako Paco (odc. 7);
  • „Przeprowadzki” (2000-2001) jako Abraham Rosenberg, brygadier w firmie „Szczygieł” (odc. 4-10);
  • „Ogniem i mieczem” (2000) jako Longinus Podbipięta;
  • „Graczykowie” (2000) jako Owat (odc. 18);
  • „13 posterunek 2” (2000) jako Wielkolud (odc. 30);
  • „Myszka Walewska” (2001) jako Grzegorz Walewski;
  • „Magiczne drzewo” (2003) jako Policjant (odc. 2);
  • „Lokatorzy” (2003) jako Andrzej Giertyński, ojciec Marianny (odc. 141);
  • „Kasia i Tomek” (2003) jako Karol, lokaj Ani i Jacka (odc. 2 i 9);
  • „Daleko od noszy” (2003) jako Ludwik „Kopyto” Ignaszewicz (odc. 2);
  • „Bao-Bab, czyli zielono mi” (2003) jako hydraulik Wiesio Danielak;
  • „Kryminalni” (2004) jako Witold Tumski (odc. 12);
  • „Stara Baśń” (2005) jako Wiking Tłumacz;
  • „Sąsiedzi” (2005) jako on sam (odc. 72);
  • „Codzienna 2 m. 3” (2005) jako poeta Janusz Burchardt (odc. 9);
  • „Anioł Stróż” (2005) jako Święty Piotr;
  • „Kochaj mnie, kochaj!” (2006) jako profesor Janusz Jaskółka;
  • „My Baby” (2006) jako Leszek, mąż Joanny (odc. 6);
  • „Ranczo” (2007, 2012-2016) jako Biskup Wacław Sądecki;
  • „Hela w opałach” (2007-2008) jako Herbert Polak, ojciec Leszka;
  • „Niania” (2008) jako Lokaj Jan (odc. 96);
  • „Na kocią łapę” (2008) jako Strażnik miejski Roman Motylak, mąż Sabiny;
  • „Daleko od noszy” (2008) jako Czyprian Królewski (odc. 150);
  • „Agentki” (2008) jako Dariusz Talarski (odc. 8);
  • „Synowie” (2009) jako Maksymilian Krygowski, odźwierny Bukata;
  • „Ludzie Chudego” (2010) jako Komendant policji (odc. 5);
  • „Ucho Prezesa” (2017) jako Ryszard;
  • „1983” (2018) jako sędzia Janusz Żurawski, profesor Kajetana (odc. 1);
  • „Mecenas Porada” (2021) jako przewodniczący rady adwokackiej (odc. 1).
Sprawdź!
Mateusz Damięcki

Polski dubbing

  • „Scooby i Scrappy Doo (pierwsza wersja)” (1979-1983) jako Scooby Doo (odc. 1);
  • „Tajemnica szyfru Marabuta” (1980) jako Fum #1;
  • „Smerfy (1983-1986) – Wykonanie piosenki;
  • „O dwóch takich, co ukradli księżyc (1984-1989);
  • „Muminki” (1990-1991) jako Wykonanie piosenki;
  • „Super Baloo” (1990-1994) jako Wykonanie piosenki;
  • „Kometa nad Doliną Muminków” (1992) jako Wykonanie piosenki;
  • „Król Lew” (1994) jako Mufasa;
  • „Dzwonnik z Notre Dame” (1996) jako Victor;
  • „Kosmiczny mecz” (1996) jako Pound jako Monstar;
  • „Król Lew 2: Czas Simby” (1998) jako Mufasa;
  • „Asterix i Obelix kontra Cezar” (1999) jako Obelix;
  • „Baldur’s Gate” (1999) jako Sarevok;
  • „Planescape: Torment” (2000) jako Vhailor;
  • „Asterix i Obelix: Misja Kleopatra” (2002) jako Obelix;
  • „Dzwonnik z Notre Dame II” (2002) jako Victor;
  • „7 krasnoludków” (2004) jako historia prawdziwa” () jako Ślisk;
  • „Jam Session (2005);
  • „Asterix i wikingowie” (2006) jako Obelix;
  • „Neverwinter Nights 2” (2006) jako Khelgar Żelazna Pięść;
  • „Heroes of Might and Magic V” (2006) jako Godryk;
  • „Asterix na Olimpiadzie” (2008) jako Obelix;
  • „Kung Fu Panda” (2008) jako Tai Lung;
  • „Esterhazy” (2009) jako Hrabia Esterhazy;
  • „Rio” (2011) jako Nigel;
  • „The Elder Scrolls V: Skyrim” (2011) jako Esbern;
  • „Asterix i Obelix: W służbie Jej Królewskiej Mości” (2012) jako Obelix;
  • „Hobbit: Niezwykła podróż” (2012) jako Gandalf Szary;
  • „Ralph Demolka” (2012) jako Surge Protector;
  • „Pinokio” (2012) jako Gepetto;
  • „Hobbit: Pustkowie Smauga” (2013) jako Gandalf Szary;
  • „Rio 2” (2014) jako Nigel;
  • „X-Men: Przeszłość, która nadejdzie” (2014) jako Magneto;
  • „Samoloty 2” (2014) jako Wicherek;
  • „Piorun i magiczny dom” (2014) jako Jack;
  • „Hobbit: Bitwa Pięciu Armii” (2014) jako Gandalf Szary;
  • „Zwierzogród” (2016) jako Burmistrz Lewin Grzywalski;
  • „Lwia Straż” (2016-2020) jako Mufasa;
  • „Były sobie człowieki” (2016) jako Król Szymon;
  • „Rock Dog” (2017) jako Mistrzu;
  • „Thor: Ragnarok” (2017) jako Arcymistrz;
  • „Żubr Pompik” (2017) jako Pomruk;
  • „Ralph Demolka w internecie” (2019) jako Kontrol;
  • „Asteriks i Obeliks: Tajemnica magicznego wywaru” (2019) jako Obelix;
  • „Król Lew” (2019) jako remake jako Mufasa.
Sprawdź!
Wojciech Mann

Wiktor Zborowski – zdjęcia

 Fot. główne: Martin Kraft via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Archiwum: październik 2022
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Może Cię także zainteresować:
jacek kawalec
Czytaj więcej

Jacek Kawalec

Jacek Kawalec to człowiek wielu talentów. Aktor, prezenter a także piosenkarz. Dowiedz się więcej o jego karierze i osiągnięciach!
jakub gierszał
Czytaj więcej

Jakub Gierszał

Jakub Gierszał to aktor znany z takich filmów, jak „Najlepszy” czy „Sala samobójców”. Przekonaj się, jaka była aktorska droga tego twórcy. Poznaj najważniejsze informacje o aktorze.
Paweł Deląg
Czytaj więcej

Paweł Deląg

Paweł Deląg w latach dziewięćdziesiątych i na początku kolejnej dekady był jednym z najbardziej popularnych polskich aktorów. Jak kształtowała się jego kariera przez lata i jak wygląda dziś? Poznaj odpowiedzi na te pytania!
Piotr Gąsowski
Czytaj więcej

Piotr Gąsowski

Piotr Gąsowski to aktor znany głównie z występów w serialach komediowych. Widzowie mogą go też kojarzyć jako konferansjera prowadzącego popularne programy rozrywkowe. Ale to nie wszystko! Dowiedz się więcej o karierze tego aktora.
Jan Nowicki
Czytaj więcej

Jan Nowicki

Jan Nowicki to aktor znany z licznych kultowych ról filmowych. Występował wielu w popularnych polskich produkcjach. Poznaj najważniejsze informacje o aktorze.
Piotr Grabowski
Czytaj więcej

Piotr Grabowski

Piotr Grabowski to polski aktor, który znany jest z licznych ról serialowych. Jego specjalizacją jest także praca w dubbingu. Dowiedz się więcej o karierze tego twórcy.
Tomasz Kot
Czytaj więcej

Tomasz Kot

Tomasz Kot to bez wątpienia jeden z najbardziej uznanych i utalentowanych polskich aktorów. Rolami w takich filmach, jak „Bogowie” czy „Skazany na bluesa” zaskarbił sobie szacunek tak krytyków jak i widowni. Dowiedz się więcej o tym twórcy!
Mateusz Banasiuk
Czytaj więcej

Mateusz Banasiuk

Mateusz Banasiuk to polski aktor znany głównie z ról w serialach telewizyjnych. Przekonaj się, jak wygląda jego kariera i poznaj najważniejsze informacje o tym twórcy.